Слух, тактильні відчуття, нюх, зір і смак – всі ці якості потрібні у хлібопеченні. Хліб завжди ніби розмовляє з нами, і лише, якщо ми повністю розкриємо себе для нього – і свій розум, і свої почуття – ми поступово почнемо розуміти тиху, але досить виразну і зрозумілу мову хліба.
Джеффрі Хамельман, американський пекар
Якщо Ви енергійна молода людина, любите навчатися, творчо розвиватися, креативити і працювати над собою, якщо Вам подобається випікати борошняні та кондитерські вироби і Ви мрієте вдосконалити свої практичні навики у цій сфері, то Вам варто вступати до нас на спеціальність «Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів» !
Галузь знань: 18 Виробництво та технології
Спеціальність: 181 Харчові технології
Спеціалізація: Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів
Підготовка фахівців здійснюється за освітньо-професійним ступенем – фаховий молодший бакалавр
Кваліфікація: фаховий молодший бакалавр з харчових технологій
Передумови: наявність базової або повної загальної середньої освіти
Термін навчання на базі:
- повної загальної середньої освіти (11 класів) – 2 роки 10 місяців;
- базової загальної середньої освіти (9 класів) – 3 роки 10 місяців.
Форма навчання: денна
Джерела фінансування для здобуття фахової передвищої освіти з даної спеціальності: за рахунок державного замовлення, за кошти фізичних або юридичних осіб.
Чому це актуально?
Харчова промисловість є однією із основних галузей виробничої сфери, яка складається з підгалузей, що виробляють сировину, напівфабрикати та готову продукцію.
Потужний розвиток харчових технологій вимагає молодих, освічених та практично підготовлених фахівців, здатних розв’язувати професійні завдання на сучасному харчовому виробництві.
Тому, в умовах формування сучасного ринку праці, в Україні потрібні професійно мобільні компетентні фахівці – техніки-технологи.
Тисячі підприємств, які працюють над вдосконаленням асортименту, покращенням якості продукції, працюють з новими видами сировини і обладнання і потребують для успішної роботи саме техніків-технологів – фахівців, які б змогли самостійно ухвалювати професійні рішення і розв’язувати практичні завдання на виробництві.
Фах технолога у сучасних умовах має ряд переваг:
- постійний попит та потреба у компетентних техніках-технологах на підприємствах різних форм власності, не дивлячись на високу конкуренцію на ринку праці;
- затребуваність і конкурентоздатність, оскільки забезпечують функціонування виробничих процесів відповідно до вимог сучасних інновацій;
- кар’єрне зростання – від майстра до головного технолога;
- можливість заснування власного бізнесу.
Технологи спеціальності 181 Харчові технології ОП «Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів» зможуть у майбутньому:
- розробляти і впроваджувати прогресивні, економічно обґрунтовані ресурсозберігаючі технологічні процеси і режими виробництва продукції на харчових підприємствах;
- забезпечувати контроль якості основної та додаткової сировини на виробництві, контроль якості готової продукції;
- контролювати скорочення витрат, матеріалів, поліпшення якості продукції на харчовому підприємстві;
- розробляти технологічну документацію, організовувати контроль усіх виробничих підрозділів підприємства;
- керувати роботою з планування нових цехів і дільниць, їх спеціалізації, вміє освоїти нові види устаткування, нові сучасні технологічні процеси та впроваджувати нові види асортименту.
Чому варто навчатися саме у нас?
Метою освітньої діяльності коледжу є ознайомити здобувачів з інноваційними виробничими технологіями у галузі хлібопечення, виробництва борошняних, кондитерських і макаронних виробів, вивчення нових підходів щодо забезпечення якості харчових продуктів відповідно до вимог світових стандартів, та здійснення практичної підготовки майбутніх техніків-технологів харчової промисловості на сучасних базах практик – провідних підприємствах західного регіону.
Освітньо-професійна програма підготовки фахівців за даною спеціальністю складена з урахуванням вимог ринку праці та включає наступні розділи:
- технології хліба та хлібобулочних виробів;
- технології кондитерських виробів;
- технології макаронних виробів;
- технології харчоконцентратів.
Навчання здобувачів освіти здійснюють висококваліфіковані педагогічні працівники коледжу, які постійно підвищують свій професійний рівень, є активними учасниками наукових семінарів, конференцій, тренінгів тощо.
Під час навчання здобувачі освіти мають можливість брати участь в міжнародних, всеукраїнських, міжколедживськіх студентських конференціях, олімпіадах, конкурсах, форумах та освітніх проєктах.
Здобувачі освіти навчаються у сучасних навчальних аудиторіях та лабораторіях, які обладнанні мультимедійними засобами. До послуг здобувачів освіти – бібліотека, їдальня та буфет, спортивний комплекс, гуртожиток.
Практичне навчання передбачає практичні заняття, лабораторні роботи та проходження здобувачами освіти виробничої практики. Базами практики є сучасні підприємства Хмельниччини та інших регіонів України різних форм власності.
Для проведення практичної підготовки розробляються та впроваджуються у навчальний процес нові механізми співпраці з галузевими підприємствами, налагоджуються стосунки з роботодавцями.
Випускники коледжу продовжують навчання у філії Національного університету харчових технологій за скороченими програмами.
Де і ким можуть працювати випускники?
Наші випускники – це працівники потужних зернових терміналів, що експортують зерно у різні країни світу, хлібних інспекцій, комбінатів хлібопродуктів, хлібопекарських, макаронних, кондитерських та харчоконцентратних підприємств різних форм власності, виробничо-технологічних лабораторій, а також власники бізнесу з виробництва хлібобулочних, кондитерських та макаронних виробів.
Після закінчення навчання випускники здатні виконувати професійну роботу за ДК 003:2010 за кваліфікаційними угрупуваннями:
- 1222 Майстер виробництва:
- Майстер виробничої дільниці;
- Майстер цеху;
- 2 Хімік-аналітик;
- 3340 Майстер виробничого навчання;
- 3550 Технік-технолог;
- 1 Контролер харчової продукції.
Запрошуємо на навчання!
Коледж допоможе тобі стати першокласним професіоналом!